vlookup of verticaal zoeken in excel wordt meestal gebruikt om gegevens in een tabel op te zoeken en in een cel buiten deze tabel weer te geven.

Verticaal zoeken voorbeeld

Stel je wilt een factuur maken:
Je hebt een lijstje met producten met daarachter de prijs per product:

FACTUUR         producten prijzen
          wiel 40
verkocht:         band 17
product aantal prijs per stuk subtotaal   stuur 29
wiel 2 40 80   zadel 45
zadel 1 45 45   ventieldopje 0,5
ventieldopje 1 =vert.zoeken(A7;F:G;2;0) =B7*C7      
             
             
    totaal 125      
      =som(D5:D7)      

vert.zoeken gebruiken

Op je factuur staat een lijstje met verkochte producten met daarachter aantallen en daarachter wil je de prijs vermelden. Die prijs ga je dan met de functie verticaal zoeken opvragen uit het prijslijstje.

de formule vert.zoeken uitgelegd

je formule ziet er zo uit: =vert.zoeken(cel waarin staat wat je wilt zoeken;cellen van tabel met prijzen;prijs staat in 2de kolom van de tabel;hier zetten we een nul om aan te geven dat we alleen exacte producten willen zoeken)

eigenaardigheden van de functie verticaal zoeken

vert.zoeken() pakt altijd gegevens uit de eerst gevonden regel die aan het gezochte product voldoet. Indien er dus nog een tweede zadel van 50 euro onderaan het lijstje zou staan, wordt pakt de functie verticaal zoeken toch de bovenste.

Een andere eigenschap van de vlookup of verticaal zoeken functie is dat je kolom met te matchen gegevens altijd links van de opgezochte informatie moet staan. uiteraard is hier een oplossing voor: zet een extra kolom voor de tabel en verwijs in elke cel naar een cel van de kolom waar je mee wilt matchen.