Als je getallen wilt optellen, kun je dit heel eenvoudig en overzichtelijk in Excel doen. In de voorbeelden hieronder zie je hoe je eenvoudig getallen kunt optellen in Excel.

Losse getallen optellen in Excel

type in een willekeurige cel: =10+12 en druk op enter
getallen optellen in Excel resultaat van optellen als a2 nog leeg is
Het resultaat is 22. Dubbelklik in de cel als je de getallen aan wilt passen. Zoals in de figuur hierboven te zien is kun je naast getallen ook de inhoud van een cel bij de getallen optellen. Zolang cel A2 leeg is zal het resultaat 32 blijven. Als A2 gevuld wordt met 33, dan wordt dit bij de eerder geplaatste getallen 10 en 22 opgeteld en is het resultaat 65.
getallen en inhoud van een cel optellen in Excel resultaat 10+22+A2

Handiger is het om de getallen in afzonderlijke cellen te zetten. Je kunt dan de op te tellen getallen later eenvoudig aanpassen door de inhoud van een of meerdere cellen aan te passen. De formule kan dan gewoon hetzelfde blijven.

Inhoud van cellen optellen in Excel

lijstje getallen optellen in Excel lijstje getallen opgeteld in Excel
In de bovenstaande figuur kun je zien hoe je een lijstje getallen kunt optellen in Excel. In de cel onder het lijstje is een formule getypt die de inhoud van de cellen optelt. Zodra je op enter drukt verandert de formule in het resultaat.

Een lijstje getallen optellen in Excel met de formule som()

Als dit voorbeeld zelf hebt uitgeprobeerd in Excel, kun je de cel onder het lijstje selecteren de volgende formule typen =som(
selecteer daarna met je muis de cellen die je op wilt tellen.
lijstje getallen optellen met formule som formule som om inhoud van cellen op te tellen in Excel
Je ziet dat in de cel met de formule automatisch het adres van de geselecteerde cellen wordt getoond.
type daarna het ) om de formule af te sluiten en druk op Enter. In plaats van de formule zie je nu het resultaat van de optelling. Uiteindelijk kun je de formule om getallen op te tellen op elke gewenste plek (in elke willekeurige cel) plaatsen, behalve in de cellen die je in excel probeert op te tellen.
Cellen kun je alleen optellen als de inhoud een getalwaarde bevat. Teksten kun je niet met bovengenoemde formules bij elkaar optellen. Voor “teksten optellen in Excel” volgt binnenkort een aparte pagina. WIl je alvast zelf op onderzoek uitgaan, gebruik dan de formule tekst.samenvoegen() of gebruik de & in plaats van het + teken om de tekst-inhoud van losse cellen op te tellen.