De Excel formule om het weeknummer te berekenen is eenvoudig: als de datum in A1 staat, is weeknummer(A1) je oplossing. Maar dit klopt maar ten dele. Er zijn namelijk verschillende systemen. Begint de week op maandag of op zondag? En in de VS wordt een andere methode gebruikt dan in Nederland.

In de VS is week 1 de kalenderweek waarin 1 januari valt.
In Nederland is week 1, de week met tenminste 4 dagen. Kort gezegd is week 1 de week waarin de eerste donderdag zit.

Wanneer je een werkblad voor weekrapportages in Excel maakt, zal de gebruikte formule dus prima kloppen voor meer dan de helft van de jaren. Het kan echter ook voor rare fouten zorgen.
Werk je met week 53 voor de laatste dagen van het jaar, dan bepaal je met de excel het weeknummer met de volgende toevoeging in de formule weeknummer(A1;2). Wil je dat de laatste dagen bij week 1 worden geteld, schrijf de excel formule voor weeknummer dan als volgt: weeknummer(A1;21) kiezen. Als je tijdens het invullen van de formule na de datum een ; typt, komen de verschillende opties in beeld. Type “2” is de in Nederland gebruikte methode. Type “21” is de methode waarbij de eerste dagen (week 53) bij week 1 van het nieuwe jaar worden gerekend.

Doe er je voordeel mee!